Uvařte si tu pravou boloňskou omáčku!

Chcete vědět, jak chutná pravá boloňská omáčka? Není nic jednoduššího, než se řídit podle našeho receptu a nebudete litovat!

Boloňská masová omáčka

Těstoviny podáváme s nastrouhaným parmazánem (Foto: autorův archiv)

Boloňská masová omáčka (podle knihy Klasická italská kuchyně)

1 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce másla
1 nasekaná cibule
1 velká nasekaná mrkev
2 dva stonky řapíkatého celeru (není nutné)
350g mletého hovězího předního masa
220 ml mléka (nejlépe plnotučné)
muškátový oříšek v celku
1 konzerva z Itálie dovezených soudkových rajčat, pokrájených
600-700g těstovin
nastrouhaný parmazán
sůl
pepř

1. Do hrnce dáme olej, máslo a nasekanou cibuli a na středním plameni smažíme, dokud nezesklovatí, přihodíme nasekaný celer s mrkví. Za častého míchání smažíme 2 minuty.

2. Přisypeme mleté hovězí maso, které vidličkou rozdrobíme a smažíme dokud neztratí sytě červenou barvu. Solíme, jakmile maso pustí šťávu a opepříme.

3. Přilijeme mléko a za častého míchání vaříme, dokud se nevypaří. Přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku - asi 1/8 lžičky a zamícháme.

4. Přilijme pokrájená rajčata i se šťávou a vše důkladně promícháme. Když začnou rajčata vařit, stáhneme plamen na minimum, jen aby omáčka trochu bublala. Bez pokličky vaříme 2,5-4 hodiny, čím déle tím lépe a čas od času omáčku zamícháme. Když se tekutina v průběhu vyvaří, doplníme ji vodou. Nakonec však v omáčce nesmí být žádná voda. Hotovou omáčku ochutnáme, popřípadě dosolíme.

5. Omáčku promícháme s uvařenými a scezenými těstovinami, přidáme lžíci másla a ihned podáváme s nastrouhaným parmazánem.

Poznámka: Marcella Hazan píše, že neexistuje dokonalejšího spojení, než boloňské omáčky s domácími tagliatelli. Lahodná je však i s tortellini a pokud se vám nechce dělat s domácími těstovinami volte rigatoni, conchiglie nebo fusilli. Je zajímavé, že i když je pokrm ve světě velmi oblíbený se spaghettami, v Boloni se s nimi nikdy nepodává.

 
1. Když nám máslo zpění, dáme smažit nasekanou cibuli.
 
2. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nasekanou mrkev, popřípadě i celer a pokarčujeme ve smažení 2 minuty.
 
3. Přisypeme hovězí maso, rozdrobíme ho vidličkou a smažíme dokud neztratí sytě červenou barvu.
 
4. Přilijeme mléko.
 
5. Natrouháme muškatový oříšek a za častého míchání váříme dokud se mléko nevypaří.
 
6. Přidáme pokrájená rajčata, zamícháme a vaříme nejméně dvě hodiny.

Připravil Tomáš Jakab (Foto: autorův archiv)

Aktuálně
Písemka

Vyšší úroveň maturity? Ne, děkuji.

S blížícím se jarem se blíží i termín letošních státních maturit a Česká republika se po dlouhém očekávání a odkládání dočkala konečného výsledku. Co můžeme od finálních testů očekávat? [VÍCE]
  1. Basketbalisté GML se ukážou světu v Číně
  2. KOMENTÁŘ: Státní maturita - plný pytel problémů
Inzerce
MASNA
  1. Marakoniny - vlněné, kosodelníkové, polykarbonátové v deskách.
  2. Vaše pozůstalost - moje živnost. Koupím ihned a za hotové!
Crash IE

Sdílet | © 2011 MASNA Solutions, © Copyright Noční listy. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.

Sekání trávy a sečení trávníků v Brně a okolí

|Alter Design - Webdesign, copywriting, firemní identita | Vytvořila MASNA | Redakce Nočních listů

Valid XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!