Podvádí nás školní jídelny?

Budu upřímný: nemám rád školní jídelny. Znám mnoho lidí, kterým toto zařízení vytvořilo averzi k nějakému jídlu či potravině, jako například k červené řepě, špenátu či kopru a podobně. Předně musím říct, že jsem si žádnou takovou averzi nevypěstoval a že mně chutnají všechny potraviny, ale má to jeden háček, musí být kvalitní a hlavně dobře připravené. Čím to, že tyto dva základní aspekty není školní jídelna většinou schopna splnit?

Kuchyně

První věc, která člověka napadne jsou peníze. Vždyť za částku ve výši ceny jedné plechovky žrádla pro psy nemůže být možno uvařit kvalitní oběd. I proto jsme si v redakci udělali pokus, kdy jsme vařili za rozpočet školní kuchyně a dokázali jsme, že i s tak malou částkou je možno uvařit plnohodnotný oběd z kvalitních surovin. Proč toho nejsou schopni ve školních jídelnách a podávají nám jídla z tak špatných surovin, jako například brambory, které jsou přepracované na jakousi žlutou hmotu bez chuti? Nezasloužili bychom si snad za naše peníze lepší obědy?

Myslím si, že problém vzniká především ve vedení kuchyně, které je odpovědné za nákup potravin a asi ani nemá příliš velký zájem tlačit na svého dodavatele, aby ji dovážel kvalitnější suroviny, či se dokonce nechá dotlačit dodavatelem k používání tzv. konvenience, což je vlastně předpřipravený produkt či dochucovadlo. Bramborové kaše, hotové omáčky, polévky z prášku atd. Jak píše Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu:„Není nemocnice, školní jídelna či kantýna, kam by to nedodávali.“ Pro takovéto vývařovny to má totiž nesporné výhody. Mimo to, že jsou velmi snadné na přípravu, existuje mezi nákupčími a velkými firmami, které konvenience prodávají, určitý vztah. Čím víc toho odeberou, tím větší provize dostanou. Když koupí o paletu sušené polévky navíc, dostanou nějakou odměnu, například ve formě výhodného nákupu jiných předpřipravených produktů. A tím postupně celá kuchyně přechází na vaření z konveniencí. No, ale řekněte, opravdu se vám chtějí jíst jídla z prášku?

Dalším bodem, který velmi ovlivní výsledný pokrm je samotná jeho příprava. To už samozřejmě závisí na schopnostech a vůli jednotlivých kuchařů. Všeobecně se dá říct, že lépe vaří v malých kuchyních než velkých. Ne proto, že by měli oproti velkým jídelnám tu výhodu, že připravují menší množství pokrmů, od toho ty velké jídelny mají vetší personál a zařízení kuchyně. Jde spíše o to, že na ně jednak nedosáhnou spáry firem vyrábějících konvenience, protože pro ně nejsou tak atraktivní a také že se jednotlivé kuchařky či kuchaři více snaží a vaří poctivější kuchyni, jelikož se jejich příspěvek k vytvoření dobrého pokrmu tak neztratí, jako ve velkém kolektivu ve velkých provozovnách.

Není tedy na čase se konečně ozvat a ptát se, jestli to vše nejde dělat lépe? Já si totiž myslím, že jde a školní jídelny mají stále velké mezery.

Tomáš Jakab

Aktuálně
Písemka

Vyšší úroveň maturity? Ne, děkuji.

S blížícím se jarem se blíží i termín letošních státních maturit a Česká republika se po dlouhém očekávání a odkládání dočkala konečného výsledku. Co můžeme od finálních testů očekávat? [VÍCE]
  1. Basketbalisté GML se ukážou světu v Číně
  2. KOMENTÁŘ: Státní maturita - plný pytel problémů
Inzerce
MASNA
  1. Marakoniny - vlněné, kosodelníkové, polykarbonátové v deskách.
  2. Vaše pozůstalost - moje živnost. Koupím ihned a za hotové!
Crash IE

Sdílet | © 2011 MASNA Solutions, © Copyright Noční listy. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.

Sekání trávy a sečení trávníků v Brně a okolí

|Alter Design - Webdesign, copywriting, firemní identita | Vytvořila MASNA | Redakce Nočních listů

Valid XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!