STUDIE: Přes 25 % jídla ze školní jídelny končí v odpadu

Zdá se to být ideální, za poloviční cenu oproti podobným menu v nejlevnějších restauracích děti dostanou jídlo, které by mělo být podle vyhlášky pestré a vyvážené. Je ovšem chutné? Proč tolik lidí školním jídlem pohrdá?

Školní kuchyně

Školní jídelna je rychlý a snadný způsob, jak se ve škole nasytit, který využívá většina žáků i zaměstnanců naší školy, ač mnoho strávníků občas nad kvalitou připravených pokrmů ohrnuje nos. Provoz školní jídelny je povinností každé školy. Všechny školy, které navštěvují nezletilí žáci či studenti, jsou povinny zajistit stravování, pokud možno přímo v prostorách školy, nejde-li jinak, zajistit možnost školního stravování někde jinde. Potřebné finance na provoz školní jídelny a mzdy personálu musí zajistit zřizovatel školy, v případě Gymnázia Matyáše Lercha je to tedy Jihomoravský kraj. Žáci či studenti platí pouze nákup surovin, který již není nijak zvláštně dotován. Mnoho lidí by si možná rádo připlatilo za kvalitnější služby, podle vyhlášky ovšem za oběd musí být ve školní jídelně účtováno strávníkům ve věku 11 až 14 let 15-27,50 Kč, strávníci starší patnácti musí platit mezi 16 až 29,50 Kč. Naše školní jídelna se tedy už teď, jako naprostá většina podobných v naší zemi, drží na horní hranici, tedy na 25 Kč. Zajímavá jsou výživová doporučení, kterými by se měly školní jídelny řídit. Jako přílohy se preferují hlavně brambory či produkty z brambor, a to 7x měsíčně, zatímco těstoviny by studenti měly jíst pouze 3x měsíčně a rýži čtyřikrát. Dostačující denní porce by měla odpovídat 170g brambor či 80g těstovin.

Mezi masy vede vepřové (4x), dále kuřecí (3x), ryby (2x) a hovězí a jiná masa (5x). Za celý měsíc je doporučováno podávat každý den průměrně 85g masa, z toho minimálně 10g ryb. Tyto limity porcí v naprosté většině případů jídelna naší školy splňuje. Jestli vás opravdu vždy tato porce zasytí, na to se už ptejte sami sebe, ale výživová doporučení zní jasně. Dále se doporučuje podávat průměrně každý den 100g zeleniny a 90g ovoce. V případě naší školní jídelny se nedodržuje předepsané množství ovoce, které se objevuje průměrně jednou týdně a gramáž jednoho jablka či banánu nepřesahuje 200g, což na požadovanou denní hmotnost nestačí.

Ale zdá se to být ideální, za poloviční cenu oproti podobným menu v nejlevnějších restauracích děti dostanou jídlo, které by mělo být podle vyhlášky pestré a vyvážené. Je ovšem chutné? Proč tolik lidí školním jídlem pohrdá? Podívame-li se za hranice, ve Velké Británií se podle nedávného průzkumu vyhýbala obědům ve školní jídelně polovina žáků základních škol a celé dvě třetiny studentů středních škol, ovšem jako důvod uvádí ne to, že by jim jídlo nechutnalo, ale spíš si stěžují na dlouhé fronty a vysoké ceny. Zarážející je, že poté, co některé školy zvýšily kvalitu stolování (ubrusy na stolech, kovové příbory, menší fronty), snížilo se množství nesnězeného jídla až o 38%. Ve Velké Británií je jiná situace v tom, že ceny jsou vyšší než v místních obchodech rychlého občerstvení a proto jim děti dávají přednost. V rychlých občerstveních údajně není problém se najíst za jednu libru (zhruba 30 Kč), zatímco relativně zdravé, kvalitní a plnohodnotné jídlo ve školních jídelnách se podává za vyšší cenu, tudíž studentům, kteří se nají ve „fastfoodu“, ještě zbývají peníze na nějakou sladkost nebo chipsy. Náš systém (nízká kvalita za nízkou cenu) i britský systém (vyšší kvalita za vyšší cenu) selhávají, kde je tedy chyba?

Adam Ondra

Aktuálně
Písemka

Vyšší úroveň maturity? Ne, děkuji.

S blížícím se jarem se blíží i termín letošních státních maturit a Česká republika se po dlouhém očekávání a odkládání dočkala konečného výsledku. Co můžeme od finálních testů očekávat? [VÍCE]
  1. Basketbalisté GML se ukážou světu v Číně
  2. KOMENTÁŘ: Státní maturita - plný pytel problémů
Inzerce
MASNA
  1. Marakoniny - vlněné, kosodelníkové, polykarbonátové v deskách.
  2. Vaše pozůstalost - moje živnost. Koupím ihned a za hotové!
Crash IE

Sdílet | © 2011 MASNA Solutions, © Copyright Noční listy. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.

Sekání trávy a sečení trávníků v Brně a okolí

|Alter Design - Webdesign, copywriting, firemní identita | Vytvořila MASNA | Redakce Nočních listů

Valid XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!